Het verhuren van uw vakantiehuis brengt de nodige praktische taken met zich mee, de sleuteloverdracht is daar één van. Wij vertellen u in dit artikel meer over de verschillende manieren waarop u de sleuteloverdracht kan realiseren en welke werkwijze het beste bij u past.
Er zijn verschillende manieren waarop u als vakantiehuiseigenaar de sleuteloverdracht kan realiseren. Wij lichten ze ieder afzonderlijk toe.
Sommige vakantiehuiseigenaren nemen de verhuur van hun vakantiewoning, ondanks de al vele taken, volledig in eigen hand. Er zijn twee voorname manieren die worden toegepast:
U kan er voor kiezen om de sleutel per post op te sturen. Wij raden u in dit geval aan om een sleutelborg toe te passen. De sleutelborg wordt extra in rekening gebracht. Zodra de sleutel na de vakantie in goede orde ontvangen is, maakt u de sleutelborg terug over naar de huurder. Bij het versturen van de sleutel kan u, naast wat praktische informatie van de woning, ook rechtstreeks een retourenveloppe toevoegen. Zo maakt u het voor de huurder zo eenvoudig mogelijk.
Een contactpersoon controleert de woning voor en na ieder verblijf en doet een inventarisatie. Hij of zij heet uw gasten welkom in het verblijf en overhandigt de sleutel. Het vinden (en niet in de laatste plaats behouden) van een contactpersoon is waarschijnlijk de grootse uitdaging. Het is niet gemakkelijk om altijd goed contact te houden met deze contactpersoon en het moet tevens iemand zijn waarop u altijd kan vertrouwen.
Anderzijds is het voor de contactpersoon niet altijd eenvoudig om aanwezig te zijn bij de sleuteloverdracht. Deze persoon wilt ook niet altijd paraat staan bij aankomsten in de ochtend of late avonduren, dit bijvoorbeeld wanneer er onverhoopt vertragingen zijn in de reis van de huurder.
Deze bureaus nemen tegen een provisie de volledige verhuur van u over. Een succesvolle verhuur is tenslotte arbeidsintensief en vereist inzet. Schakel een bureau in, wanneer u geen tijd heeft of niet de wens heeft om de verhuur zelf te regelen. Het inschakelen van een bureau heeft voor- en nadelen. Een voordeel is dat alles rondom de verhuur geregeld is. Zo wordt de algehele verhuur in goede banen geleidt en is de schoonmaak verzorgd (iets wat niet vanzelfsprekend is). Een nadeel is dat u als eigenaar minder grip heeft op het type huurders dat in uw vakantiehuis zal verblijven. In sommige gevallen bent u als huiseigenaar zelfs minder vrij om uw eigen verblijf in te plannen.
Het zelf laten inchecken van de gasten kan aantrekkelijk zijn, en is tevens een manier die steeds vaker wordt toegepast. Er zijn verschillende manieren waarop je de huurders kan laten inchecken.
Sleutelkastjes zijn kleine kluisjes waar u de sleutels in kunt hangen. De kluisjes zijn eenvoudig in gebruik. Over het algemeen is dit een goedkope oplossing. Bij de meeste sleutelkastjes kunnen gasten handmatig een code invoeren om toegang te krijgen tot een echte sleutel. U kunt het kastje ergens verstoppen of op een deur of muur hangen. Een nadeel is dat de veiligheid volledig afhankelijk is van de kwaliteit van het materiaal. Daarnaast moet u handmatig de code veranderen wanneer dit gewenst is.
Een codeklavier is een toetsenpaneel dat geconnecteerd is met het deurslot. De gasten openen de deur door de code in te toetsen. Op deze manier heeft u helemaal geen sleutel meer nodig. De gasten ontvangen een code die zij gedurende heel hun verblijf kunnen gebruiken. Een voordeel is dat u van op afstand, en zo vaak als u wenst, de code kan wijzigen. Een nadeel is dat het een elektronisch middel is, waardoor u bij een defect afhankelijk bent van een specialist ter plaatse.
Een slim slot gaat een stapje verder als het codeklavier of toetsenpaneel dat hierboven is uitgelegd. Bij een slim slot kan u de deur openen via een app of badge. Het is één van de meer geavanceerde manieren om volledige controle te hebben over de sloten. In hotels komt u dit type sloten vaak tegen, dit in tegenstelling tot vakantiehuizen waar het eigenlijk weinig wordt toegepast. Een nadeel is dat niet iedere huurder kennis heeft van apps of elektronische toepassingen.
Het zelf laten inchecken van uw gasten kan veel tijd besparen, maar u moet dit als verhuurder goed blijven opvolgen. De codes moeten na ieder verhuur worden bijgewerkt en het moet een veilige procedure zijn.
Welke manier van sleuteloverdracht u ook kiest, het is belangrijk dat u er een goed gevoel bij heeft.
Dit artikel is een bijdrage van Tweedewoningruil - Haal meer vakantie uit uw tweede huis.
Tweedewoningruil is hét online huizenruilplatform,
dat zich exclusief richt op huizenruil tussen Nederlandse en Belgische huiseigenaren met een vakantiehuis, wereldwijd